Overledenenzorg

Sidone over overledenenzorg: "Als een dierbare komt te overlijden gaat mijn aandacht en zorg allereerst uit naar de overledene. Of het overlijden thuis heeft plaats gevonden of ergens anders, we maken een afspraak om zo snel als mogelijk daar bij elkaar te komen.

Samen met wie dat wil neem ik alle tijd voor de laatste verzorging zoals het wassen van het lichaam, aankleden, haarverzorging en persoonlijke eigenheden aanbrengen bijvoorbeeld sieraden, een sjaal of stropdas, een bril opzetten etc. Tijdens de verzorging maak ik, indien aanwezig, zoveel mogelijk gebruik van eigen vertrouwde spullen en geuren: zeep, douchefris, bodylotion, deodorant, scheerschuim en eigen scheermes- of apparaat, aftershave en parfum.

Als dit allemaal is gedaan kan de overledene, indien gewenst, worden opgemaakt. Deze verzorging heeft verschillende mogelijkheden en toepassingen en valt uiteen in twee onderdelen te weten:

  • make-up & camouflage
  • airbrush make-up

Make-up & camouflage

Bij de cosmetische verzorging van de overledene kan je om twee redenen gebruik maken van make-up. In de eerste plaats is dat iemand opmaken zoals deze dat bij leven gewend was te doen. In het andere geval, of in combinatie, wordt het gebruikt om eventuele verkleuringen en/of verwondingen te camoufleren.

Het professioneel werken met make-up en camouflage betekent voor mij het met gevoel, aandacht en zorgvuldigheid gebruik maken van de beste producten en technieken en altijd in samenspraak met de nabestaanden. Ik streef altijd naar een zo natuurlijk mogelijke opbaring waardoor nabestaanden in de gelegenheid worden gesteld goed afscheid te nemen van hun dierbare op de manier die bij hen past. 

Dit alles zonder een invasieve methode maar op een hele zachte, subtiele manier.

Het betekent in de praktijk misschien juist zonder make-up, of wellicht was het zichzelf opmaken een vast en belangrijk verzorgend onderdeel van iemands uiterlijk of is juist zogenaamde “no make-up” nodig: het ogenschijnlijk zonder make-up een nare kleur kan camoufleren die ontstaan is door ziekte of trauma.

Airbrush make-up

Airbrush make-up gaat nog een stap verder en behelst niet het ‘opspuiten’ van verf, wat men al gauw denkt, maar het vernevelen van huidverf in huidpigmenten met behulp van een speciale compressor en airbrush-pistool. Zonder de overledene aan te raken wordt er heel subtiel (lichaamseigen) kleur gegeven aan de overledene. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om eventuele verkleuringen op haast onzichtbare wijze te camoufleren wat de drempel voor afscheid nemen kan verlagen.

Sinds ik met airbrush make-up werk, merk ik dat het voor nabestaanden echt een toegevoegde waarde is en enorm helpt bij het accepteren (en later het verwerken) van het verlies van hun dierbare.

Door persoonlijk en professioneel te investeren in dit specialisme qua tijd, opleidingsdagen (Docendo Opleidingen) en de aanschaf van uiterst professionele materialen geeft mijn werk op het gebied van overledenenzorg mij meer voldoening.

Make-up & camouflage, airbrush make-up en een combinatie van beiden zet ik uiteraard in bij Limes Uitvaartzorg maar dit kan ook bij collega’s. Hierbij denk ik niet alleen aan uitvaartverzorgers maar ook aan collega’s bij rouwcentra, mortuaria en werkzaam in de overledenenzorg."

Vragen of direct contact? Voor een vraag stuur een mail naar: contact@limesuitvaartzorg.nl. Voor direct contact via ons meldnummer (dag en nacht) 0481 354928.

Ik ben tevens uitgerust en ervaren om een pacemaker of ICD te verwijderen.

 

Overledenenzorg door Sidone Korse