Met kleine stappen naar een meer duurzame uitvaart

8 maart 2023

Steeds meer mensen denken na over een meer duurzame uitvaart. Vaak wordt er gedacht dat dit ingewikkelde en dure keuzes met zich meebrengt. Wist je dat je met kleine stappen al een verschil kunt maken? In dit blog deel ik mijn ervaring met een familie die ik hierbij mocht begeleiden.

Tijdens het gesprek met de nabestaanden was de keuze voor een uitvaartkist van milieuvriendelijke materialen de eerste die we maakten. Er zijn kisten verkrijgbaar die van karton of puur hout zijn gemaakt en hierdoor volledig natuurlijk afbreekbaar zijn. De familie wilde in dit geval voor de natuurbegraafplaats een kist van onbehandeld karton. Nadat we meneer in natuurlijk afbreekbare doeken hadden gewikkeld, vertrok de familie in hun eigen busje, met de overledene aan boord, richting de natuurbegraafplaats. Mijn idee van een elektrische of groengas rouwauto (zie foto) hadden ze afgeslagen, voor hen voelde het beter om samen in het busje, met minder uitstoot voor het milieu, de rit te maken.  

Na het sluiten van de kist hadden we deze omringd met onze bloemenband en voor aanvang van de ceremonie werd de band door familie en andere gasten gevuld met weelderige takken, bloemen en bladeren uit eigen tuin, bos of moestuin. Zelfs takken met spruiten en bladeren palmkool ontbraken niet. Zo zag de familie het graag, zo hadden zij dit op de rouwkaart aangegeven. Geen geteelde bloemen voor meneer maar een band vol creativiteit die natuurlijk en persoonlijk was.

Het was druk bij de natuurbegraafplaats, toch was niet iedereen die was uitgenodigd aanwezig. De familie had in de rouwkaart gezet dat je kon aansluiten waar het jou het beste uitkwam.....in de ceremonieruimte van de begraafplaats, of liever later in de kroeg om de hoek van hun woonhuis. Mensen voelden zich vrij om te kiezen waar ze hun medeleven wilden betuigen. Hierdoor was er ook minder verkeer, dus uitstoot, op weg naar de begraafplaats omdat een aantal mensen er voor kozen had om lopend of met de fiets enkel naar de kroeg te komen.

Het was een mooie ervaring om deze familie te mogen begeleiden. Wat mij betreft is dit een voorbeeld van hoe je met kleine stappen een verschil qua duurzaamheid kunt maken. We denken hierover dan ook graag mee met nabestaanden!

Home Blog Met kleine stappen naar een meer duurzame uitvaart